اما و اگرهای خشک شدن و تبعات بعدی آن؟ دریاچه ای که نجات غریق ندارد؟ آیا باوعده ووعیدوبازدید ،دریاچه ارومیه ،سیراب می شودیانه ؟ براساس نقشه های ارائه شده ازسال ۲۰۰۰میلادی تاکنون ،وضع دریاچه بدترشده و درحل خشک شدن است واین درحالی است که ،مسئولان ونمایندگان و..تنها شعارمی دهند و ازسیراب شدن آن ،خودراناجی معرفی […]
اما و اگرهای خشک شدن و تبعات بعدی آن؟
دریاچه ای که نجات غریق ندارد؟
آیا باوعده ووعیدوبازدید ،دریاچه ارومیه ،سیراب می شودیانه ؟
براساس نقشه های ارائه شده ازسال ۲۰۰۰میلادی تاکنون ،وضع دریاچه بدترشده و درحل خشک شدن است واین درحالی است که ،مسئولان ونمایندگان و..تنها شعارمی دهند و ازسیراب شدن آن ،خودراناجی معرفی می کنند؟
درسفر رییس جمهوری به آذربایجان غربی وشرقی ،بازدیدی که به صورت میدانی ازدریاچه داشتندبراحیای آن تاکید شده است؟
حال ، وزیر نیرو در حاشیه بازدید از تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه گفت:با توجه به اهمیت ملی و بین المللی و اکولوژیکی دریاچه ارومیه از همه ظرفیتهایی کشور و منطقه برای احیای صحیح دریاچه استفاده میشود.
علی اکبر محرابیان، افزود:با مصوبه هفته گذشته دولت و برخی تغییرات اعمال شده برخی سیاستهای غلط بازنگری و طرحهای نیمه تمام را تکمیل میکنیم و پروژههایی هم که ایراد فنی دارند درصدد رفع ایرادات آنها هستیم.
به گفته وی ،یکی از مسائل مهم این است که از سال ۸۰ تا کنون، سطح زیر کشت سه برابر افزایش یافته، افزایش یعنی مصرف فراوان آب البته با روشهای آبیاری نوین میتوان با حفظ اراضی ولی با مدیریت آب و کاهش شدید مصرف آب در این بخش، به احیای دریاچه کمک کرد و معیشت مردم به خطر نیفتد که این امر در دستور کار دولت قرار دارد.
محرابیان تاکیدمی کندکه :دولت برای احیای دریاچه ارومیه ،اهمیت ویژه ای قائل است و رئیس جمهور دائماً پیگیری میکنند و در سفر استانی دولت هم از دریاچه بازدید کردند.
مدیرعامل شرکت آب و نیرو در خصوص تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه می گوید : آبگیری زودتر از موعد سالهای گذشته باعث ترکخوردگیهای متعدد در تونل شده است
کریم شیبانی یکتا؛ عملیات ساخت و اجرایی کردن سامانه تونل انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه از چند سال قبل آغاز شده است افزود : حفاری این تونل ۳۶ کیلومتری در تابستان سال گذشته به اتمام رسید؛ اما اتمام حفاری به معنای اتمام کار تونل نیست و بخشی از اقدامات پایانی تونل باقیمانده است.
به گفته شیبانی یکتا :۷۰۰ متر از مسیر تونل دچار ترک خوردگیها و آسیب دیدگیهایی شده است که به شیوههای مختلف و با بکارگیری مشاور ایرانی و خارجی و همچین دعوت از شرکتهای دانش بنیان، تعمیرات آن آغاز شده است.
یکتا، مدیرعامل شرکت توسعه صنایع آب و نیروی ایران هم بابیان اینکه : حدود ۷۵۰ متر از تونل احیای دریاچه ارومیه دچار ترک خوردگی شده که با پوشش بتنی و به صورت شبانه روز درحال بازسازی هستیم. افزود: امیدواریم تا پایان سال ۳۰۰ میلیون متر مکعب و تا سال آینده هم ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب از طریق این تونل وارد دریاچه کنیم که در مجموع حدود نیم میلیارد آب وارد دریاچه ارومیه میشود.
آخرین وضع دریاچه ارومیه
براساس آخرین آماری که شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی در اختیار رسانه ها قرار داده است؛ وسعت دریاچه ارومیه به ۱۸۸۶ کیلوومترمربع رسیده و ۲ میلیارد و ۳۶ میلیون مترمکعب آب دارد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۱۴۸ کیلومترمربع از وسعت آن و یک میلیارد و ۴۹ میلیون مترمکعب از حجم آب آن کاسته شده است.
محسن موسوی خوانساری، کارشناس آب:
🔹نمیتوان شرایط امروز دریاچه ارومیه را صرفا حاصل عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه دانست بلکه باید دستگاههایی مثل وزارت نیرو و عدم پایبندی آنها به تعهدات خود را نیز در نظر گرفت.
به گفته موسوی خوانساری ،اگرچه رهاسازی آب انجام شد، اما ،در فصلی این مهم اتفاق افتاد که ،دیگر کشاورزی آغاز شده بود و این آب هم نتوانست خود را به دریاچه برساند.
بااین اوصاف وتصاویری که هرروزمنتشرمی شودنشان دهنده اینست که ، روزهای سخت دریاچه ارومیه بازگشته است. تراز دریاچه کاهش چشمگیری پیدا کرده و بزرگترین دریاچه داخلی ایران به حال احتضار افتاده است. متاسافانه ،تراز دریاچه از دهه هفتاد روند کاهشی پیدا کرده بودودردولت قبلی هم که وعده احیای دریاچه را داده بودچیزی عاید نشدووضع دریاچه خیلی هم بدترشد؟.
متاسفانه ،ستادی که تنها نام داشت و در دو ماه پایانی دولت دوازدهم ،به تعطیلی کشانده شد؟
برای بهبود وضع دریاچه ستادی برای احیای دریاچه ارومیه تشکیل شد، ستادی که قرار بود از سال ۹۴ به مدت ده سال دریاچه ارومیه را به تراز اکولوژیک خود برساند. افزایش دما، کاهش بارندگی، سد سازی و کشاورزی بیرویه و تحقق نیافتن بودجههای مصوب ستاد احیا از مهمترین متهمان وضع فعلی بزرگترین دریاچه آبهای شور جهانند.
در پی به نمک نشستن دریاچه ارومیه، بعضی مسئولان انگشت اتهامشان را به سمت ستاد احیای دریاچه ارومیه نیز بردهاند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در این راستا ،درهفته های اخیر ،طرح تحقیق و تفحص از ستاد احیا را کلید زدهاند.
حجت الاسلام والمسلمین آل هاشم ،نماینده ولی فقیه درآذربایجان شرقی هم بابیان اینکه ، دریاچه ارومیه قلب تپنده آذربایجان است و همیشه برای ما دغدغه بود از از رئیس جمهورخواست :دستور تسریع به مصوبات احیای دریاچه ارومیه را بدهند.
اما ،مهمترین سئوالی که درذهنها وافکارعمومی درحال حاضر مطرح است اینکه ،چه عواملی مسبب وضع فعلی دریاچه ارومیه هستند؟
آیا ،بایدنشست وبه فکربارش الهی بود،یااینکه ،آیا راهکاری برای حل این موضوع بسیارحیاتی وجودداردوتعللی دراجرای آن می شود؟
یادآورمی شوم ،درسالهای گذشته ،نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسئولان استانی و کشوری ، ازانتقال آب رودخانه ارس و حتی دریای خزربه دریاچه ارومیه می دادند،پس چی شد؟
ازطرفی درهفته های اخیر،ورزشکاران وهنرمندان هم ، دراستوری های خود ، از کمپین نجات دریاچه اورمیه، حمایت شان را اعلام کرده اند.
امید است باشعارها وبازدیدهایی که ازسوی رییس جمهوری ووزراونمایندگان و… صورت می گیرد به زودی شاهد احیای پایداردریاچه ارومیه باشیم ؟ زیرا ،دیگر،زمان شعارووعده ووعید گذشته و،دریاچه ارومیه ، اکنون فقط ناجی حقیقی می خواهد و بس ؟
به حکمت خداوند،بسیار امیدواریم.
https://safayekhabar.ir/?p=497
Monday, 16 September , 2024