دیابت تنها بیماری که ،متخصصان از آن به عنوان مرض یاد می کنند.
دیابت
این نوع بیماری که با ماشینی شدن زندگی های امروزی ،بیشترنمایان است ،تنها بیماری است که ،متخصصان از آن به عنوان مرض یاد می کنند.
دیابت چیست؟
همه ما حتی اگر در اطراف خود بیمار دیابتی نداشته باشیم، به طور قطع نام این بیماری را شنیدهایم. برای کسانی که خود یا اطرافیانشان به این بیماری دچار هستند، اطلاع داشتن از نکات پیرامون این مشکل جهت مدیریت این بیماری مزمن کمک کننده است. این دسته از افراد باید همهی رفتارها و پرهیزهای غذایی مخصوص به دیابت را بشناسند و آنها را رعایت کنند. همچین باید به خوبی با روند تشخیص، مانیتور کردن دوز داروها و درمانی این مشکل نیز آشنا شوند. خوشبختانه امروزه درمانهای مناسبی برای کنترل دیابت وجود دارد، اما همگی میدانیم که پیشگیری و تشخیص به موقع همیشه به مراتب بهتر از درمان است. با شناخت این بیماری، عوامل و شرایط بروز آن میتوانیم از وقوع آن پیشگیری کنیم. یا در بدترین حالت به درستی با آن مواجه شویم.
آبان (۱۴ نوامبر)؛ روز جهانی دیابت ۲۳
دیابت یک عارضه ناشى از اختلال در تولید و یا عملکرد انسولین در بدن است. انسولین هورمون یا مادهاى است که در لوزالمعده (پانکراس) تولید مىشود و سلولها را قادر مىسازد تا گلوکز را از خون بگیرد و براى تولید انرژى استفاده کنند.
نامگذاری روز جهانی دیابت
چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد “فردریک بانتینگ” کاشف انسولین، اولین بار در سال ۱۹۹۱ با همکاری بنیاد بینالمللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است. هدف از نامگذاری چنین روزی افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این پدیده روزافزون است.
مجمع عمومی سازمان ملل در ۲۰ دسامبر ۲۰۰۶ با تصویب قطعنامه برجسته و منحصر به فرد، دیابت را “یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینه های هنگفت“ معرفی کرد که خانوادهها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه است. بر اساس قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر (۲۳ آبان ) روز جهانی دیابت اعلام شد.
نماد روز جهانی دیابت
برای اعلام تصویب روز جهانی دیابت از سوی سازمان ملل و نیز برای تأکید بر مبارزه برای پیشگیری از دیابت، استفاده از یک دایره به عنوان نشان «همه با هم برای دیابت»، تصویب شد. دایره یک نماد ساده است که به راحتی می توان آن را پذیرفت و استفاده کرد. در تمام ِ فرهنگ ها دایره، نشـانه زندگی و سلامتی است و معنی این نماد نیز این است که فشارهای سخت و شدید، نتیجه مثبت دارد. رنگ آبی، تجسم آسمان است که همه ملت ها را متحد می کند (رنگ پرچم سازمان ملل نیز آبی است). دایره آبی دیابت، نشان اتحاد جهانی برای مبارزه علیه دیابت است.
چه کسانی به دیابت مبتلا می شوند؟
همه افراد ممکن است به دیابت نوع دوم دچار شوند. با این وجود، عواملی وجود دارد که ممکن است شما را در خطر بیشتر ابتلا به بیماری قرار دهد. این عوامل عبارتند از:
تجمع چربی در اطراف کمر و معده
کم تحرکی و انجام ندادن حرکات ورزشی
وزن بیش از حد
سن بالای ۴۵ سال
سابقه دیابت نوع دوم در خانواده
ابتلا به دیابت حاملگی
فشار خون بالا
تری گلیسیرید بالا
پایین بودن تجمع لیپوپروتئین و کلسترول ( پایین تر از ۳۵ )
توصیه هایی برای پیشگیری از دیابت
افزایش فعالیت بدنی
مصرف مقادیر فراوانی فیبر
ارتقای مصرف غلات کامل
کاهش دادن وزن اضافی
پرهیز از رژیم غذایی محدود و زودگذر و اصلاح الگوی غذایی و انتخاب غذاهای سالمتر.
چه کسانی در معرض ابتلا به دیابت هستند؟
یکی از مهمترین اقداماتی که در روز جهانی دیابت بر اهمیت آن تاکید میشود، انجام آزمایش خون جهت تشخیص دیابت است. در واقع با انجام آزمایشهایی از جمله، قند خون ناشتا، قند خون دوساعته پس از صرف صبحانه و HbA1c، سطح قند خون افراد اندازهگیری میشود. این آزمایشها بسیار راحت بوده و نیاز به اقدام خاصی ندارد؛ بلکه با گرفتن مقدار کمی خون از فرد ناشتا انجام میشود. گرچه توصیه میشود که همهی افراد به صورت دورهای چکاپ انجام دهند، اما انجام این آزمایش برای برخی از گروههای جامعه ضروریتر است. به عنوان مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کسانی که یکی از افراد خانوادهی ایشان مبتلا به قند خون بالا یا دیابت هستند.
از آنجایی که نوع خاصی از دیابت تحت عنوان دیابت بارداری یا دیابت حاملگی جود دارد، لازم است که زنان باردار نیز تحت این آزمایش قرار بگیرند.
ابتلای حدود ۱۰ میلیون ایرانی به دیابت
افزایش شیوع دیابت در کودکان و نوجوانان
رئیس انجمن دیابت ایران با اشاره به ابتلای ۱۰ میلیون ایرانی به دیابت و افزایش شیوع دیابت در کودکان و نوجوانان گفت : دیابت نوع ۱ بیشتر در کودکان، نوجوانان و افراد زیر ۳۰ سال بروز مییابد و قابل پیشگیری نیست. دیابت نوع ۲ حدود ۹۰ درصد دیابتیهای کشور را تشکیل میدهد و عمدتاً در افراد بالای ۳۰ سال مشاهده میشود و به دلیل تغییر در سبک زندگی و مصرف فستفودها و قندها قابل پیشگیری است
امید است مواظب شیرینی خودوزندگی تان باشید. سایه تان مستدام
- نویسنده : محرم محمدیان
- منبع خبر : صفای خبر
https://safayekhabar.ir/?p=3633
Monday, 16 September , 2024